Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en de motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar. Wanneer uw kind problemen ondervindt met de motorische ontwikkeling dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener (bron: NVFK.nl). Het doel van onze kinderfysio is om samen met de ouders spelenderwijs de ontwikkeling te begeleiden en te sturen, zodat uw kind op latere leeftijd geen (of zo weinig mogelijk) hinder ondervindt.

 

Voor wie is kinderfysiotherapie?

Voorbeelden waarbij fysiotherapie voor kinderen kan helpen:

Kinderfysiotherapie voor baby’s en jonge kinderen (0-2 jaar)

De ontwikkeling van een baby en jonge kinderen (0-2 jaar) verloopt gelukkig vaak ongemerkt. Soms is er echter een beetje hulp nodig, bijvoorbeeld bij onderstaande problemen. De behandeling van baby’s zal voornamelijk bij u thuis plaatsvinden, omdat dit voor uw kind de meest vertrouwde omgeving is.

Op maandagmiddag is kinderfysiotherapeute Nynke Carinus werkzaam in de praktijk van FysioFerwert.
Nynke is werkzaam bij FysioStiens, afspraken kunnen via FysioStiens gemaakt worden via telefoonnummer 058 2575250.

Etalagebenen / claudicatio intermittens

 

Etalagebenen in het kort:

 • Tijdens het lopen ervaar je kramp, pijn en vermoeidheid, vooral in de kuiten.
 • De klachten verdwijnen als je (al dan niet voor een etalage) een poosje stilstaat.
 • De afstanden die je wandelend aflegt worden steeds korter 
 • Je kunt ook last krijgen van koude voeten en verdikte teennagels; wondjes herstellen minder snel.
 • Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaderen door aderverkalking.
 • Risicofactoren zijn roken, een ongezonde leefstijl, erfelijkheid, hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes) en verhoogd cholesterol.
 • Het is goed om (ook bij pijn) te blijven lopen. Dit is niet schadelijk.
 • Stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten helpen tegen etalagebenen.
 • FysioFerwert kan een training aanbieden die speciaal is ontwikkeld voor mensen met etalagebenen en hen helpen bij het bereiken van een gezonde leefstijl en kan een mogelijke operatie voorkomen. 

Als je eerdergenoemde klachten herkent, dan ben je misschien al bij de huisarts of vaatchirurg geweest en heeft deze de diagnose claudicatio intermittens, de Latijnse benaming voor etalagebenen. Deze diagnose wordt gesteld wanneer blijkt dat één of meer van de slagaderen in het lichaam lijdt onder verstoppingen (arteriosclerose). Dit kan in de benen maar ook hoger in het lichaam zitten, bijvoorbeeld in de aorta (buikslagader).

Onze gecertificeerde claudiocatiotherapeute Tamara Minnaar heeft speciale training voor mensen met etalagebenen. Dit is een veilige, effectieve behandelmethode. Onder begeleiding verbeter je de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van je spieren. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van je hart en je longfunctie – en daarmee je algehele fitheid. De training bestaat vooral uit loopbandtraining, buiten training, huiswerk, leefstijlcoaching tot leefstijlaanpassing en oefentherapie passend bij je persoonlijke situatie.

Dankzij de speciale training is kunnen de klachten verminderen en is een operatie meestal niet nodig. Een enkel keertje is een ingreep (dotteren of een bypass) in het ziekenhuis toch noodzakelijk. Na de eventuele operatie kun je bij FysioFerwert terecht voor hulp bij het herstel.

Wanneer u per verwijzing van de vaatchirurg binnenkomt, wordt het traject een jaar lang (37 behandelingen) vergoed door uw zorgverzekeraar, uit de basisverzekering.

Wilt u meer weten over de behandeling of heeft u hier vragen over, neem dan contact met ons op per telefoon of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tamara Minnaar is claudicatio therapeute bij Fysioferwert

 

 

Bekkenfysiotherapie

De samenwerking tussen FysioFerwert en FysioStiens is uitgebreid. 

Naast samenwerking op het terrein van kinderfysiotherapie bieden we vanuit FysioStiens vanaf januari 2024 bekkenfysiotherapie aan bij FysioFerwert. Susanna Joostema-Bergsma zal op donderdag middag aanwezig zijn in Ferwert. De andere dagen van de week werkt ze in Stiens.

Voor wie is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is voor mensen met klachten in de buik, het lage rug gebied, bekken en/of de bekkenbodem. Onze bekkenfysio’s houden zich bezig met preventie, voorlichten, coachen, begeleiden en behandelen van onderstaande klachten:

 • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
 • Moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
 • Moeite met uitplassen en/of ontlasten
 • Pijn aan het staartbotje bij of na zwangerschap, bevalling of val
 • Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit
 • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
 • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen
 • Pijn bij vrijen wanneer de klachten samenhangen met de bekkenbodem
 • Erectiestoornissen of andere seksuele problemen
 • Begeleiding bij operaties in de onderbuik
 • Poep-, en plasproblemen bij kinderen

 

Meer informatie? Neem eens een kijkje op de site van FysioStiens.

Vragen over bekkenfysiotherapie? U kunt ons bereiken op 058 2575250 (FysioStiens) en 0518 411459 (FysioFerwert). 

Voor persoonlijke vragen over bekkenfysiotherapie kunt u een mail zenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze mail wordt alleen door Susanna geopend en gelezen.

Valpreventie

Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Valongevallen vormen daarmee een belangrijk en toenemend probleem onder 65-plussers. De verwachting is dan ook dat door de vergrijzing het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp door een val met 47% zal toenemen tot 2050.

Het letsel opgelopen door een val heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Door een valincident kan er een vicieuze cirkel ontstaan waarin valangst een rol speelt. Hierdoor gaat men bepaalde activiteiten vermijden waardoor de fysieke capaciteiten afnemen waardoor vervolgens weer een verhoogd valrisico ontstaat. Mede door deze factoren neemt ook de kwaliteit van leven af en neemt de kwetsbaarheid juist toe.

Gerichte valpreventie is essentieel om dit probleem op te lossen, hierin bieden wij alle begeleiding. In onder andere het 8-weekse programma “Blije yn beweging” oftwel de “Linige Bellefleuren” komen veel facetten van valpreventie aan de orde. Spierkracht, balans en coördinatie zijn een belangrijk onderdeel, maar ook specifieke praktische handelingen worden geoefend.
Daarnaast bent u van harte welkom in de praktijk in Ferwert wanneer u te maken heeft gehad met een valincident. Wij kunnen u ook individueel begeleiden om de grootste valrisico’s weg te nemen.

Valpreventie fysio Ferwert